Bifidobacterium lactis (BB-12)®
BB-12® je skrátený názov bakteriálneho kmeňa Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®, ktorý je známy od roku 1985. BB-12® je najviac preštudovaná bifidobaktéria. Popisuje ju viac ako 370 vedeckých publikácií a viac ako 180 klinických štúdií. BB-12® je veľmi bezpečná probiotická baktéria, ktorá bola klinicky testovaná v dávkach 100 miliárd CFU/deň (o dva číselné rady viac ako je štandard) bez zaznamenaných závažných nežiaducich účinkov. BB-12® vlastní 2 nezávislé osvedčenia o bezpečnosti. Prvé je americké GRAS – Generally Recognized As Safe (všeobecne považované za bezpečné) a druhý je QPS – Qualified Presumption of Safety vydaný európskou agentúrou pre bezpečnosť výživových doplnkov.
Veľký počet vedeckých publikácií a klinických štúdií preukázal potenciál probiotického kmeňa BB-12® zabezpečiť zdravotné benefity v gastrointestinálnej oblasti a v oblasti imunitného systému.
Zdravotné benefity BB-12®:
- Podporuje trávenie (najmä u dojčiat)
- Môže znížiť riziko vzniku podráždeného žalúdka
- Môže posilniť imunitnú odpoveď
- Môže redukovať výskyt respiračných infekcií
- Môže redukovať plač a podráždenosť novorodencov – dojčenské koliky
- Môže zlepšiť kvalitu pleti
Zdravotné benefity BB-12® v kombinácií s probiotickým kmeňom LA-5®:
- Podporujú kolonizáciu zdraviu prospešných baktérií v črevách (po antibiotickej liečbe)
- Môžu znížiť trvanie žalúdočného podráždenia
Viac ako 50 % svetovej populácia zažíva určité formy tráviacich ťažkostí. 12 % populácie trpí na zápchu, 23 % populácie trápia komplexnejšie zažívacie problémy. Na základe výsledkov štúdií môžeme tvrdiť, že BB-12® (popr. kombinácia BB-12® + LA-5®) môže priniesť výrazné zlepšenie tráviacich ťažkosti vrátane pravidelného vyprázdňovania. BB-12® produkuje látky, ktoré pomáhajú tráviť črevný obsah a spevňovať sliznicu čreva. Produkuje tzv. krátke reťazce mastných kyselín, ktoré stimulujú peristaltiku (pohyby čreva) a zjemňujú stolicu, ktorá sa následne ľahšie vylučuje.
Štúdia publikovaná v Nutritional Journal v roku 2011 skúmala vplyv Bifidobacterium lactis BB-12® na imunologické parametre, ako je napríklad hladina imunoglobulínu A (ochranná protilátka). Do štúdie sa zapojilo 26 žien vo veku 18-21 rokov, ktoré prvý týždeň dostávali 200 ml normálneho jogurtu. Ďalšie 3 týždne dostávali 200 ml s obsahom 1 miliardy BB-12® a nakoniec znova dostávali normálny jogurt po dobu 4 týždňov. Vzorky stolice im boli odobrané v 0, 4. a 8. Týždni. Z výsledkov vzoriek stolice sa zistilo, že hladina imunoglobulínu A sa v 4. týždni zvýšila oproti základnej hodnote a potom v 8. týždni znovu klesla na približne pôvodnú hodnotu. Zvýšená hladina imunoglobulínu A môže byť vysvetlením, prečo užívanie probiotík pôsobí preventívne na vznik tráviacich a respiračných infekcií.