Saccharomyces boulardii DBVPG 6763

Saccharomyces boulardii je nepatogénna, zdraviu prospešná kvasinka, prvýkrát izolovaná francúzskym vedcom Henrim Bouladrom z ovocia – z liči v Indočíne už v roku 1923. Pán Boulard sa do týchto končín nevybral náhodne. Indočínu navštívil počas epidémie cholery. Cholera domácich obišla, alebo prebehla s podstatne miernejšími príznakmi. Henri Boulard sa domnieval, že to mohlo byť kvôli čaju zo šupiek liči, ktorí domáci zvykli piť. Neskôr sa mu z tohto ovocia podarilo izolovať kvasinku, ktorej zdravotné benefity sú dnes preverené mnohými štúdiami.

Saccharomyces boulardii je dobre preštudovanou kvasinkou, ktorá má za sebou stovky klinických testovaní. Klinické štúdie sa zameriavali hlavne na jej účinnosť pri hnačke, protizápalový a protiinfekčný potenciál. Saccharomyces boulardii sa nachádza bežne v rôznych probiotických doplnkoch výživy. Svojím pôsobením v črevách produkuje kyselinu mliečnu a niektoré vitamíny skupiny B. Konzumáciou Saccharomyces boulardii nedochádza k trvalej kolonizácií čreva touto kvasinkou, jej zdravotné benefity trvajú iba v čase pokiaľ je do organizmu aktívne prijímaná.

Využitie Sacharomyces buolardii :

  • Terapia akútnej hnačky – The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition ako najvyššia európska gastroenterologická autorita silne odporúča použitie v terapii akútnej hnačky
  • Terapia hnačiek spôsobených Clostridium difficile
  • Terapia hnačky spôsobenej užívaním antibiotík a cestovateľskej hnačky
  • Terapia syndrómu dráždivého čreva (spojeným napr. s dlhodobým užívaním liekov proti žalúdočnej kyseline)
  • Prevencia relapsu (zhoršenie príznakov) Crohnovej choroby
  • Doplnková terapia pri eradikácií (odstraňovanie) Helicobactera pylori

Výhodou Saccharomyces boulardii v terapii antibiotikami vyvolanej hnačky je, že na ňu nepôsobia antibiotiká, pretože je prirodzene odolná voči pôsobeniu antibiotík. Tým pádom nie je potrebné dodržiavať štandardný 2-3 hodinový odstup pri užívaní probiotík popri antibiotickej terapii.

Výhodnejšie je užívať kvasinku Saccharomyces boulardii samostatne, ako v kombinácií s inými probiotikami. Medzi jednotlivými probiotickými kmeňmi môže nastať antagonistický (protichodný účinok), ktorý zníži efektivitu jednotlivých probiotických kmeňov.