Prečo

Prečo užívať probiotiká? Hlavným dôsledkom užívania probiotík je ich schopnosť množiť sa v črevách a tým potláčať výskyt a množenie nežiaducich patogénov. Probiotiká umožňujú lepšie a efektívnejšie vstrebávanie živín z prijatej potravy do organizmu. Zabraňujú vstrebávaniu toxínov nachádzajúcich sa v strave. Tento základný mechanizmus fungovania probiotík má ďalekosiahle pozitívne účinky na imunitný systém človeka.

Okrem toho dostatočná prítomnosť probiotických baktérií v črevách dokáže produkovať určité druhy vitamínov, predovšetkým vitamíny K a B (biotín, B1,B3,B6 a B12). Tiež pomáhajú liečiť vnútorné zápaly. Probiotické kultúry produkujú látky, ktoré znižujú pH čreva. To vytvára prostredie, v ktorom sa nedarí patogénom. Probiotiká tak majú podobný účinok ako antibiotiká – neumožnia, aby sa škodlivé mikroorganizmy množili.

Probiotiká narúšajú uhľovodíkové väzby, čím napomáhajú rozkladu potravín na ich zložky, ktoré sú pre organizmus ľahšie dostupné. Urýchľujú proces rozkladu zvyškov, čím predchádzajú vzniku hnilobných procesov v čreve. Vďaka probiotickým baktériám sa črevo čistí. Tieto baktérie majú schopnosť dostať sa ku črevnej stene a svojou aktivitou odstraňovať nežiaduce patogénny. Probiotiká potom tieto patogény „nepustia“ k črevnej stene a posúvajú ich von z tela. Prítomnosť probiotík v čreve vytvára mierne kyslé prostredie, v ktorom škodlivé baktérie neprežijú.

Probiotické kultúry produkujú množstvo enzýmov a zvyšujú využiteľnosť vitamínov a ostatných výživových zložiek potravín, špeciálne vitamínu B,K, laktázy, mastných kyselín a vápnika.

V súčasnosti sa veľa ľudí stravuje nevhodne

Nevhodne z pohľadu zdravia. Konzumujú sa jedlá obsahujúce málo vlákniny, veľa tuku, cukru. Následky takejto výživy sú chronicky známe.

Nadváha, ťažkosti s trávením. Často v súvislosti s tým poruchy imunity (alergie, vaginálne mykózy, kožné ochorenia) a poruchy srdcovo – cievneho systému (začínajúce zvýšeným obsahom tuku v krvi) a mnohé iné. Vieme ich všetci vymenovať, no napriek tomu sa ďalej stravujeme podľa toho, čo nám radia chuťové poháriky v spolupráci s prajnými kuchárkami.

Je jasné, že probiotiká nedokážu zázraky. No v jednom majú výhodu: mnoho zdravotných ťažkostí vzniká práve preto, že v čreve máme následkom nevhodnej stravy málo probiotík. Potom ich pravidelné dodávanie pomocou výživového doplnku má zmysel. Zmierni aspoň tie ťažkosti, ktoré sú spôsobené nedostatkom probiotík.

Odporúčame vám preto pravidelne užívať Probio-fix®. Pri zmenách v stravovaní vždy na pár dní zvýšte dávkovanie. Napríklad pred odchodom na dovolenku, či na víkendovú opekačku.

Ako probiotiká „fungujú“

Probiotiká znižujú výskyt nežiadúchich mikróbov hlavne znížením pH obsahu čreva. Viac kyslé prostredie bráni množeniu mnohých choroboplodných zárodkov

Ak je probiotika málo, jeho účinok sa nedostaví, časť sa usmrtí pri prechode tráviacim systémom.

Rast probiotík potláčajú

  • hnilobné baktérie z potravín ktoré podliehajú hnilobe, (mäso, údeniny, vnútornosti, vajcia, alebo čiastočne skazené potraviny)
  • infekcie ako napríklad Helicobacter pylori
  • Sladkosti (znižujú dostupnosť vitamínu B)
  • Nevhodné diéty (Napríklad Atkinsova na chudnutie prikazuje konzumovať veľa bielkovín, málo komplexných sacharidov. To vytvára pre probiotiká nevhodné prostredie.)
  • Alkohol
  • Stres
  • Imunosupresíva (lieky na potlačenie imunity)
  • Väčšina antibiotík
  • Cytostatiká (lieky používané pri liečbe rakoviny)

Čo sú probiotiká?

sú živé organizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vyvolajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa. Pre život a zdravie človeka je nevyhnutné, aby mal v črevách probiotické kultúry mikroorganizmov.

Probiotiká sú pôvodne získané z mliečnych výrobkov. Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v mlieku a v nepasterizovaných výrobkoch z mlieka. Sú to hlavne syry,  kefír, žinčica a v iných kvasených mliečnych produktoch.

Probiotioká sú baktérie mliečneho kvasenia.

Opatrne pri voľbe probiotík. Reklama propaguje probiotiká a tak sa na trhu objavuje čoraz viac rôznych produktov. Nie všetky probiotické preparáty však majú príslušné atesty. Definíciu probiotík, žiaľ, neplnia všetky  prípravky, ktoré deklarujú obsah probiotík.

Niektoré potraviny (hlavne tie lacnejšie) môžu obsahovať mikroorganizmy neoverené a dokonca niekedy až zdraviu škodlivé. To sa však, našťastie, stáva zriedkavo. Oveľa častejšie sa stretávame s tým, že výrobky (napríklad jogurty) môžu mať oveľa nižší obsah probiotík, aký by bol naozaj účinný. Napríklad v jogurtoch býva obsah probiotík tým vyšší, čím skôr ich zjete. Počas skladovania v nich klesá počet životaschopných baktérií a po pár dňoch v chladničke sa vlastne nedá presne povedať, koľko probiotík ten – ktorý jogurt naozaj obsahuje. Preto býva výhodnejšie užívať probiotiká v kapsuliach. Napríklad Probio-fix®, alebo Nutrolin B, Lactovita a podobné.

Čo sú probiotiká a kde sa nachádzajú?

Probiotiká sú podľa definície WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) živé mikroorganizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vyvolávajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa.

Probiotické kmene sa prirodzene vyskytujú v mlieku, v niektorých syroch, v nepasterizovanej bryndzy, v žinčici a iných kvasených produktoch. Avšak len niektoré baktérie mliečneho kvasenia prítomné v potravinách majú prospešné probiotické vlastnosti. Len niektoré z baktérií mliečneho kvasenia môžu zlepšiť zdravie človeka. Tie nazývame probiotiká.

Výhodou probiotík vo forme farmaceuticky spracovaných výživových doplnkov je prítomnosť garantovaného množstva bezpečných a účinných probiotických kmeňov, ktoré je možné užívať aj v prípade neznášanlivosti mliečnych produktov.